5 syytä miksi kannattaa asentaa autoon traction bar -sarja

23.01.2022

Kardaanin ristinivelien nopea kuluminen ja huono pito taka-akselilla on tuttu ongelma monille lehtijousilla varustettujen, varsinkin viritettyjen autojen omistajille. Ongelmien korjaamiseen on olemassa onneksi useita keinoja, joista traction bar -sarjan asentaminen on yksi yleisimmistä ja parhaimmista. Traction bareissakin on eroja ja tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin niiden ominaisuuksiin ja eroihin.

1. Akselin kiertymisen estäminen

Akseli on kiinnitetty useimmiten lehtijousen alapuolelle, joko suoraan tai välipalan kanssa. Kiihdyttäessä, jarruttaessa ja kuormitettaessa akseli pyrkii kiertymään jousen antaessa periksi akselin ollessa kiinnitettynä vain yhdeltä reunalta. Kiertymisen seurauksena kardaanikulma muuttuu, ristinivel joutuu koetukselle ja tehoa menee hukkaan. Akselin kiertyessä pito myös huononee voimien kohdistuessa väärään suuntaan, joka voi aiheuttaa pahimmillaan akselin hyppimistä ja iskuja voimansiirtoon.

Ensisijainen tehtävä traction bareilla onkin estää akselin kiertyminen, johon hyvin suunniteltu sarja kykenee tehokkaasti. Oleellista on tankojen pituus, kiinnityspisteiden sijainti ja tankojen kulma, jotta tangot mukailevat jousituksen liikerataa, eivätkä joustoissa kierrä akselia.

2. Akselin kääntymisen estäminen

Lehtijousi on jousi nimensä mukaisesti ja näin ollen joustaa myöskin pituussuunnassa, ainakin teoriassa. Tämä yhdistettynä akselin kiertymiseen mahdollistaa akselin kääntymisen esimerkiksi pidon ollessa epätasaista työntävän voiman tullessa vain akselin toisesta päästä. Traction bar-tangot asennetaan akselin molempiin päihin, jolloin akselin ei ole mahdollista kääntyä kovassakaan kuormituksessa.

3. Lisää pitoa

Kuten jo todettiin, akselin kiertyessä pito heikkenee. Akselin pysyessä paikallaan kiertymisen ja kääntymisen osalta, tuo se jo sinällään parannusta pitoon. Pito-ominaisuuksiin vaikuttaa myös traction bar -tankojen kulma suhteessa lehtijousiin, toisin sanoen suunta mihin kiihdyttävä tai jarruttava voima kohdistuu. Laskettaessa optimaalista kulmaa halutuille vaikutuksille, on tiedettävä myös auton painopisteen sijainti. Tämä kuitenkin on harvemmin tarkasti tiedossa, joten useimmiten paras vaihtoehto löytyy asettamalla kiinnikkeet suurinpiirtein oikealle paikalle ja kokeilemalla tankojen eri asentoja. Tämän vuoksi kiinnikkeissä on hyvä olla useampi kiinnitysreikä helppoa säätämistä varten. Varsien pituudella ja kulmalla on siis merkitystä tältäkin osin jousituksen liikeradan lisäksi.

Pidon kannalta on oleellista myös jousituksen kyky reagoida nopeasti ajoradan epätasaisuuksiin. Jousittamattoman massan, johon traction bar-tangot ja akselikiinnikkeetkin lasketaan, määrä on tässä avainasemassa kevyesti liikkuvien nivelien ohella. Eli osien kestävyyden lisäksi on merkitystä niiden keveydellä.

4. Akselin kallistumisen salliminen

Renkaan osuessa kuoppaan tai töyssyyn tai ajettaessa epätasaisessa maastossa täytyy akselin päästä kallistumaan sisään-ulos joustoissa. Jotta kallistuminen tapahtuu vapaasti, täytyy traction bar -tankojen päiden päästä kääntymään. Useimmiten tankojen päihin on asennettu nivelet tai kumipuslat sallimaan akselin kallistuminen.

Kumipuslat eivät salli täysin vapaata akselin kallistumista vaan "vääntävät vastaan" ja myös vastaavasti hieman joustavat akselin pyrkiessä kiertymään tai kääntymään. Hyvänä puolena kumipuslissa on niiden ääntä vaimentava vaikutus tankojen liikkuessa.

Nivelöidyt tankojen päät sallivat akselin kallistua vapaasti eivätkä väännä vastaan myöskään sisään-ulos joustoissa. Nivelöidyillä päillä toteutetut tangot pitävät akselin tiukasti paikallaan kiertymisen ja kääntymisen suhteen, mutta ääntä ne eivät juurikaan vaimenna.

5. Asennuksen helppous

Käyttöautoa on harvoin mahdollista seisottaa pitkää aikaa, jolloin autoon tehtäviin parannuksiin on aikaa rajatusti. Verrattuna muihin akselintuentaa parantaviin järjestelmiin, on traction bar -sarja sieltä helpoimmasta ja nopeimmasta päästä asentaa, joten autoa ei ole tarpeen sen vuoksi turhaan seisottaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että traction bar-sarjalla on mahdollista saada tuntuvia parannuksia auton ominaisuuksiin ja vieläpä lyhyessä ajassa.

Tutustu meidän traction bar -sarjoihimme täältä.

Antti Myllymäki